Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
Ganczer Gábor, a MaReSz Elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozott a rendezvénypiac koronavírus válság okozta átalakulásáról
2020. május 19.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója és a MaReSz Elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozott a rendezvénypiac koronavírus válság okozta átalakulásáról : „Drágábban, de éledhet a rendezvénypiac”

 

A koronavírus-járványt követően a szigorúbb előírások drágítani fogják a rendezvények megszervezését a piac szereplőinek. Ezekre a pluszköltségekre viszont úgy kell tekinteni, mint olyan befektetésekre, amelyek nélkül nem tudna talpra állni a szektor.

Ha az idén az átlagos forgalom csak 40 százaléka realizálódik a rendezvényszervezés piacán, az már  jó hír – erről a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MARESZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Ganczer Gábor – aki a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója is – elmondta, hogy a teljes ágazat (beleértve a partner szolgáltatásokat, mint például a hangtechnika, világítás, standépítés, catering stb.) évi 1000 milliárd forint feletti teljesítményre képes, tehát a kiesés megközelítheti a 600 milliárdot. Ezt a mértéket az magyarázza, hogy a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése azonnali leállást okozott a rendezvényszervezésben, a korlátozások pedig ezen a területen maradnak a legtovább érvényben. A MARESZ elnökének értelmezése szerint az a kormányzati könnyítés, amely júniustól engedélyezi a 200 fős esküvők megtartását, logikusan vonatkozhat más, hasonló létszámú rendezvényekre is. „Könnyű belátni, hogy egy 25 fős tréningen, könnyebb kontrolláltan betartani a higiéniai, biztonsági szabályokat, mint egy 200 fős lagziban. Ha helytálló ez az értelmezés, az nem elhanyagolható előrelépést jelent, hiszen elindulhatnak a tréningek, kisebb szemináriumok, csapatépítők, amely események sok cégnek adnának munkát” – emelte ki.

 

A rendezvényszervezés mintegy 100 ezer embert foglalkoztat. Az elbocsátások és a céges bedőlések is megkezdődtek, de ezek egyelőre nem tömegesek. Az érintett vállalkozások jellemzően kivárnak a leépítésekkel, már csak azért is, mert a hatékony újraindulás egyik előfeltétele éppen a szakképzett munkaerő. Az állami támogatásokat a többség valamilyen formában igénybe tudja venni, ugyanakkor a járulékkedvezmény lehetőségén a MARESZ tagságának mintegy harmada kívül esik, mivel a tevékenységi körüket meghatározó TEÁOR szám nem szerepel a szabályozásban. „Lobbizunk a járulékkedvezmény kibővítéséért, illetve a júniusi dátum meghosszabbításáért is. Utóbbi kapcsán jövő februárt javasoljuk, de egy december végi határidőnek is örülnénk”. A MARESZ ezen kívül kezdeményezte a hitelmoratórium további egy évre szóló elrendelését, valamint a reprezentációs adó eltörlését. Ez 96 százalékos kulcsot jelent, vagyis mindegy 1 forint közel 1 forint közterhet kell megfizetni.

A 2018-2019-es időszak kiugróan alakult, Ganczer Gábor prognózisa szerint a piac teljesítménye 2022-2023-ra állhat vissza a válság előtti szintre. A legkésőbb a nemzetközi vállalati rendezvények, indulhatnak el, amely azért is probléma, mert az ezek által generált költések kétszer-háromszor magasabbak a belföldieknél, ráadásul a turisztikai szolgáltatásokat is pörgetik. „A kongresszusok szegmense valamivel hamarabb mutathat életjelet, a leggyorsabban pedig a hazai céges események sora rendeződhet”. Sok múlik viszont a járvány őszre ígért második hullámán, amely már most fékezi az ágazatot. A MARESZ elnöke aláhúzta, hogy ugyan át lehetett foglalni márciusról szeptemberre időpontokat, de ez a kiadatlan, üres napok forgalmát nem pótolja, amelyek így nettó veszteséget termelnek. Arra is kitért, hogy kampányt indítottak a tisztességes üzletmenet fenntartása érdekében: a piaci szereplőket és az ügyfeleket is arra kérik, hogy ne törjék le az árakat. „Ami 100 egységbe került a koronavírus előtt, azt most nem lehet 20-ból megvalósítani”. Hozzátette, hogy a rendezvényszervezés költségei drágulni fognak, mert olyan óvintézkedéseket kell megvalósítani, amelyek bizalmat keltenek a megrendelőkben, valamint a látogatókban a rendezvények biztonsága felől. „Ez pénzbe kerül, ami csökkenteni fogja az eredményességet. De, ez egyben a jövőbe való befektetés is” - fogalmazott. A MARESZ már dolgozik az egyes rendezvénytípusok kapcsán a szervezéshez szükséges ajánlásain.

 

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/dragabban-de-eledhet-a-rendezvenypiac-2-2261478/