Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
A szakmát érintő fontos hírek az MTÜ-től
2023. június 01.

Budapest Convention Bureau az IMEX Frankfurt szakkiállításon /

Május 23. és 25. között háromezer nemzetközi értékesítő és több, mint kétezerötszáz rendezvényszervező részvételével rendezik meg az IMEX Frankfurt MICE-szakmai vásárt. A szakkiállításon az MTÜ szervezésében hazánk a megújult Budapest Convention Bureau márkanév alatt, 24 magyar partnerrel lesz jelen. Mind a helyszín, mind a hivatásturisztikai tematika kiemelt jelentőségű a magyar turizmus számára. A szálláshelyek éves összbevételét tekintve ugyanis Németország hazánk elsőszámú küldőpiaca. Az üzleti turizmus pedig a Covid-járvány előtti időszakban kiemelkedően jövedelmező szektornak számított, amelynek visszaépülése szakmai előrejelzések szerint más üzletágakhoz képest lassabban, csak 2024-re várható.

 

Kategorizálási útmutató is segíti a vendéglátó üzleteket a felkészülésben az NTAK adatszolgáltatásra

2023. július 1-jétől az online pénztárgépet használó vendéglátó üzleteknek és a jeggyel látogatható turisztikai attrakcióknak is kötelező regisztrálni és adatot küldeni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Fontos kezdeti lépés ‒ még az adatszolgáltatás megkezdése előtt ‒ hogy minden vendéglátó üzlet üzemeltetője rögzítse az értékesíteni kívánt termékeit az általa használt vendéglátó szoftverbe. Ezek felvételét egyszer kell végrehajtani, illetve új termékek esetén frissíteni a termékkínálatot a felületen. A termékek NTAK-nak megfelelő fő- és alkategóriákba sorolásához az info.ntak.hu oldalon található kategorizálási segédlet nyújt útmutatást. Később a felvitt termékek közül már csak ki kell választani a rendelt terméket, amely szolgáltatói oldalról jelentősen leegyszerűsíti a rendelés folyamatát.

 

NTAK regisztráció előtt fontos az üzlettípus besorolásának ellenőrzése is

A vendéglátó szolgáltatóknak az üzlettípusuk besorolásának ellenőrzésére is mindenképp szükséges sort keríteniük az NTAK regisztrációjuk előtt. A 2021-ben életbe lépett jogszabály alapján ugyanis vendéglátó üzletet csak a következő üzlettípusok szerint lehet kategóriába sorolni: étterem; cukrászda; büfé; kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely; italüzlet, bár; zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhelyAmennyiben a szolgáltató üzlete nem valamelyik fenti kategóriába tartozik – vagyis ennek módosítását még nem végezte el – mindenképpen fel kell keresnie az illetékes önkormányzatot, mert csak ezen üzlettípusok szerint tud regisztrálni az NTAK-ba. Erről és az NTAK regisztráció további tudnivalóiról az info.ntak.hu oldalon érhető el tájékoztatás.