A díj célja, hogy elismerje és a szélesebb közönséggel is megismertesse azokat a személyeket, akik vezető szellemiségükkel a fenntarthatóságot saját cégük, illetve szervezetük elemi üzleti stratégiájába tudták építeni, és hiteles, példamutató fellépésükkel, innovatív intézkedéseikkel rendszerszintű változásokat tudtak elindítani a fenntarthatósági folyamatok felgyorsítására a turisztikai szektorban.
Mindemellett célunk, hogy a díjjal ösztönözzük a turisztikai szektorban dolgozó vállalatokat és vezetőiket, hogy döntéseikbe integrálják a fenntarthatóság szempontjait, és olyan, a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel úttörő szerepet vállalnak és példát mutatnak ezen a téren minden iparági szereplőnek.
A pályázatot idén négy kategóriában hirdetjük meg:
- Környezeti innováció
- Fenntartható vendégélmény
- Társadalmi hatás
- Vállalati fenntarthatósági átalakulás
A verseny hatásalapú, tematikus kategóriák szerint zajlik, így minden turisztikai szereplő összehasonlítható módon mérettetheti meg magát – függetlenül az alszektortól vagy a vállalat méretétől.
A pályázatokat szakmai zsűri értékeli, rangsorolja, és dönt kategóriánként a szakmai díjak odaítéléséről. A szakmai zsűri által a kategóriánként első két legjobbnak ítélt pályaművet közönségszavazásra bocsájtjuk, így a szakmai díjak mellett a legkiemelkedőbb fenntartható turisztikai projekt egy közönségdíjjal is gazdagodhat.
A pályázás menete
A Fenntarthatósági Díjat megpályázó jelentkezőknek egy rövid pályázati űrlap kitöltésével kell bemutatni a projekt vezetőjét, a projekt konkrét célkitűzéseit és megvalósulását, kiemelve azon törekvéseket, amelyek segítették az adott vállalkozás fenntartható stratégiáját.
A nyertesek díjazása
A pályázat nyertesei ünnepélyes keretek között, a 2026. február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gálán vehetik át a díjakat. Ezenfelül a díjazottakat külön-külön is bemutatjuk a Turizmus.com hasábjain olvasóinknak.
Pályázatát 2026. január 10-ig az alábbi linken várjuk.
Bővebb információ a Fenntarthatósági Díjról és a tavalyi shortlistesekről a weboldalon olvasható.
Forrás: Turizmus.com
(Fotó: Grósz Balázs)
