A globális rendezvénypiaci trendeket vizsgáló friss kutatás egyik fejezetét a fenntarthatóságnak dedikálták. A válaszokból az alábbi kép rajzolódott ki:
A fenntarthatóság, sokszínűség, esélyegyenlőség és befogadás (DE&I) alapvető szempontjai a professzionális rendezvényszervezésnek. A legtöbb szervezet már rendelkezik konkrét fenntarthatósági tervekkel, azonban a költségvetési korlátok és növekvő költségek akadályozhatják az elvárások megvalósítását.
A találkozók és rendezvények kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalat értékeinek bemutatásában. A mai célközönség prioritásként kezeli a fenntarthatóságot és akár az olyan kézenfekvő ügyek is, mint az élelmiszerpazarlás, vagy az eldobható műanyagok használata, negatívan befolyásolhatják a megítélést.
Ha rendezvényeink megfelelően tükrözik a cégünk által képviselt értékeket, és beépítjük a fenntarthatóság, a DE&I és a jóllét szempontjait, szélesíthetjük ügyfélkörünket, fokozhatjuk a vállalatunk iránti elkötelezettséget, és erősíthetjük márkánk identitását.
· Hogyan vélekedünk 2025-ben a fenntarthatóságról?
A rendezvényszervező szakemberek több mint fele (54%) egyetért azzal, hogy a fenntarthatóság rendkívül, vagy nagyon fontos. A legtöbb cég meghatározta fenntarthatósági céljait a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, ami arra utal, hogy a fenntarthatósági szempontok követése már a szokásos üzleti gyakorlat része, nem új prioritás.
· A fenntarthatósági tervek megvalósítása
A rendezvényszervezők közel fele vezetett be fenntartható rendezvényszervezési politikát. A felmérés azt mutatja, hogy előrelépést sikerült elérni a fenntarthatósági tervek megvalósításában, és a DE&I gyakorlatok, a hulladékgazdálkodás, valamint a fenntartható étel- és italválaszték mind szerepelnek az eszköztárban.
· A fenntarthatósággal kapcsolatos legnagyobb kihívások
Gyakori kihívást jelent olyan beszállítókat és helyszíneket találni, amelyek támogatni tudják a rendezvényszervezők fenntarthatósági céljait. 35% említette a megfelelő fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező, vagy fenntarthatósági gyakorlatokat alkalmazó helyszínek megtalálásával kapcsolatos nehézségeket. A hulladék minimalizálása és a karbonlábnyom számítás is gondot jelent még a válaszadók 30%-a esetében. Nehézség lehet a kevés közlekedéssel elérhető helyszínek kiválasztása is, de a költségvetési korlátok is akadályozhatják a fenntartható rendezvényszervezést. A felmérésben részt vevők 26%-a a szükséges tudás és tapasztalat hiányát hozta fel, de sok esetben gondot jelent még a fenntartható étel- és italválaszték kínálása is.
· Miként segíthetjük a DE&I szempontok érvényesülését?
A rendezvényszervezők döntő többsége (86%) beépítette már gyakorlatába a DE&I szemléletet, vagy tervezi, hogy ezt megtegye. De ennél is többet lehet tenni annak érdekében, hogy a találkozókat sokszínűvé és befogadóvá tegyék minden résztvevő számára. A rendezvényszervező szakemberek folyamatosan fejlesztik erre irányuló tevékenységüket.
DE&I integrálása (Sokszínűség, Esélyegyenlőség és Befogadás)
34%: Alternatív étel- és italválasztékok biztosítása, beleértve az alkoholmentes italokat is.
31%: Az akadálymentességre való összpontosítás (akadálymentes helyszín és programok, feliratozás, nemi hovatartozástól független mosdók).
30%: Lehetőség a virtuális részvételre.
30%: Sokszínű, kisebbségek tulajdonában lévő beszállítók használata.
27%: Alternatív kommunikációs formák beépítése (pl. jelnyelv, feliratok, fordítás stb.).
27%: Sokszínű, kisebbségi előadók, műsorvezetők, vagy helyszíni személyzet választása.
27%: A résztvevők nemi névmás preferenciáinak figyelembevétele, sokszínű képi ábrázolás használata a regisztrációs oldalon és a fizikai névkitűzőkön.
27%: Utólagos felmérés készítése a résztvevők ötleteinek, meglátásainak és visszajelzéseinek összegyűjtésére.
25%: A DE&I integrálása a rendezvények előadásaiba
21%: Jótékony célú adományozási elemek beépítése.
15%: Privát baba-mama szobák biztosítása.
14%: Imaszobák, vallásilag semleges helyiségek és csendes szobák kialakítása.