Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
OGYÉI Nyilvános konzultáció a gyógyszeripari rendezvények szabályozásaival kapcsolatban
2019. szeptember 16.

2019. szeptember 12-én meghívásra került a MaReSz az OGYÉI által szervezett Ismertetésfelügyeleti Nyilvános Konzultációra, melynek témája  a gyógyszeripari rendezvények törvényi szabályozása volt.

 

A rendezvény célja a közös gondolkodás, az érintett területtel foglalkozó szakembe­rek közötti párbeszéd kialakításának biztosítása volt, kifejezetten a rendezvények és terü­leti látogatások témakörében. A rendezvényekkel kapcsolatos kerekasztal beszélgetés során megvitatandó kérdések a következők voltak

  • Bejelentendő rendezvények / online rendezvénybejelentés
  • Gyártó/forgalmazó cégek által szervezett rendezvények keretei
  • Cégtől független szervező által szervezett rendezvények keretei
  • Egészségügyi szakember előadói felkérése
  • A jelenleg hatályos jogszabályban meghatározott költséghatárok

 

A kerekasztal beszélgetésben a gyógyszergyártók és forgalmazók szövetségei, a MaReSz, a KEB, és az Orvosi Kamara képviselői vettek részt. A MaReSz-t dr. Mátrai Nándor, az Asszisztencia Kft. ügyvezetője, a MaReSz kongresszusi tagozatának vezetője, valamint Papp Zsombor, a Convention Budapest Kft. ügyvezetője képviselte.

 

A MaReSz álláspontjaként elhangzott, hogy a 2006. évi XCVIII. Gyftv. 3. §. 8. és 9. pontjában szereplő vendéglátás minimum összege mellett lehetetlen magas színvonalú szolgáltatást biztosítani. A jelenlegi vendéglátás ár az Áfa változás miatt újabb kihívást jelent, illetve az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelenlegi korlátozás fennmaradása visszatartja az orvosszakmai rendezvényeket Magyarországtól és egyben gátolja a rendezvények minőségi lebonyolítását is. 

 

A kerekasztal résztvevői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a jogszabály újraalkotása, értelmezése szükséges, ugyanis senkinek nem világos, hogy mely rendezvényekre milyen szabályozás vonatkozik. Olyannyira nem, hogy még 2015-ben a 4 gyógyszeripari szövetség létrehozott egy Kommunikációs Etikai Kódexet, a kérdéses jogszabályok magyarázatára.  A kerekasztalon elhangzott, hogy a független (szakmai szövetségek által szervezett) rendezvényekre nem vonatkozik ez a minimum ár, a Gyftv. 14.4-es pontja értelmében, azonban amíg ezt a gyógyszercégek egy része nem így értelmezi, addig a rendezvényszervezők keze meg van kötve. A MaReSz további találkozót kért az OGYÉI vezetésétől, a kérdéses paragrafusok értelmezésében, állásfoglalásban, melyre a közeljövőben sor kerül. A rendezvényen megállapításra került, hogy a jogalkotók felé az OGYÉI és a 4 gyógyszeripari szövetség egységes fellépése szükséges.