Csak MaReSz tagok számára!
Elfelejtett belépési adatok
Kérjük adja meg a szerkesztési jogosultággal rendelkező személy e-mail címét.
Hírek
A nemzetközi MICE és rendezvényszervezői piac trendjei
2023. december 12.

A MaReSz Jubileumi Közgyűlésének külföldi Keynote speakere Sven Bossu, az AIPC (International Association of Convention Centres – A Konferenciaközpontok Nemzetközi Szövetsége) vezérigazgatója volt, akit a napokban választottak az 50 legbefolyásosabb rendezvényhelyszín-szakember közé az EVENTEX Award szavazásán. Előadásában a nemzetközi MICE és rendezvényszervezői piac legújabb trendjeiről és kilátásairól beszélt. A rendezvényszakma globális perspektíváit elemezve elsősorban a gyors alkalmazkodás fontosságára hívta fel a figyelmet az állandóan változó társadalmi, politikai és gazdasági környezetben. Elmondta, hogy a globális GDP – bár csökkenő ütemben – folyamatosan nőni fog az elkövetkezendő évtizedekben és ezzel együtt a globális kereskedelem is bővül, 2050-re reálértéken megduplázódik. A növekedés és a gazdasági potenciál keletre tolódik és még nagyobb arányt tesz ki a szolgáltatásokból származó bevétel. Miközben a cégvezetők még mindig a növekedést tartják az első számú prioritásnak, jelentősen nő a hatékonyság, produktivitás és a költségmenedzsment szerepe is.

A neves külföldi szakember számos tanácsot fogalmazott meg a magyar szakmai közönség számára a cégek jövőbeni sikeres működését segítő gyakorlatokkal, lehetőségekkel és veszélyekkel kapcsolatban. Kiemelte többek között a folyamatos tanulás, a kapcsolatépítés, az érzelmi intelligencia, a diverzitás, a befogadás, az innováció, a munkatársak jólléte, a krízismenedzsment, a proaktivitás és a közösségi témák jelentőségét.
Bemutatta a technológiai fejlődés legújabb trendjeit és veszélyeit, majd felhívta a figyelmet a klímaváltozás hatásaira is. Egy neves tudós-közgazdászra hivatkozva rámutatott arra, hogy az emberiség elkerülheti a rettegett klímakatasztrófát, ha prioritásait átcsoportosítva, a globális GDP 2%-át a klímamegoldásokra fordítja.
Ennek ellenére a konferenciahelyszínek megrendelői, a szövetségek által megfogalmazott prioritások – pl. a tagsággal való jobb kapcsolattartás, a tagság igényeinek való jobb megfelelés – között még mindig nem jelenik meg a fenntarthatóság – mutatott rá Bossu.
Az AIPC - a Konferenciaközpontok Nemzetközi Szövetsége ezért is kezeli kiemelt területként kommunikációjában a fenntarthatósági szempontok hangsúlyozását, a fenntartható rendezvények szervezésének ösztönzését.
Sven Bossu prezentációja elérhető a Turizmus.com portálon ide kattintva.